Идват ли тежки времена за Кремъл?

vladimir-putin-275__article__article

Лицето на скорошните протести в Русия бяха млади, звучни хора, на които им е писнало да бъдат мачкани от политическия елит в страната, подкрепян, разбира се от олигархичната система, поддържана от Путин и кръга около него. Лидерът на протестите – Алексей Навални, отново беше арестуван преди няколко дни, докато протестиращите скандираха „Срам“, „Путин е крадец“ и „Избори без Навални са нелегитимни“. Това е само един от серия протести, които разтърсиха властта още от началото на 2017 г.

Какво накара хората да излязат на улиците?

За последните години, в които рейтингът на Путин не е падал под 80%, тези протести от началото на миналата година, които продължават и до момента, показват едно много сериозно разделение в страната. Това разделение е най-вече в поколенията. Младите хора не гледат телевизия и това се оказва един много сериозен и уникален проблем, с който властта трябва да се справи. Те вече губят силата си за влияние над масите чрез държавни и близки до властта телевизии. Новото поколение руснаци, което получава информация за случващото се по света благодарение на интернет пространстовото, може да бъде много по-трудно манипулирано.  Именно за това държавата се опитва да блокира социални мрежи като Фейсбук и Туитър. Въпреки тези опити, младите хора успяват да намерят истината.

Те не се интересуват от политическите успехи на Русия в Близкия Изток . За по-старите поколения, които са израснали по време на Студената война това може да повод за гордост и престиж, но за това ново поколение те са почти без значение. Те имат други идеали. Искат да живеят в една правова държава, в която има върховенство на закона и чувство за справедливост. Путин за тях олицетворява една олигархична структура, която е спечелила милиарди на техния гръб. Много младежи по тези протести задават въпроси като „Как може държава с толкова много ресурси, територия и население да има по-малък БВП от Тексас?!“ Още повече, че това ново поколение не трябва да ходи в държавни университети, за да получи добро образование, а на всички е ясно, че добре образовани хора се контролират по-трудно. Благодарение на интернета, те могат да научат неща, до които техните родители са нямали шанса да се докоснат.

Друг важен фактор е броят на руснаците, които учат, работят и живеят в западни държави. Последни проучвания показват, че те са повече от 15 милиона! Повечето от тях са вече второ поколение емигранти и са имали шанса да видят как трябва да работи една добре функционираща държава. Те обаче не са забравили корените си и почти навсякъде руските общества са силно сплотени и все още патриотични. Именно тези хора, в комбинация с новото младо поколение, което живее в Русия могат да бъдат катализатора за една истинска промяна.

Как властта се опитва да се справи с този проблем?

Кремъл очевидно е силно притеснен за този възникващ проблем. Фактът, че много от полицаите, които трябваше да се справят с протестите отказаха да арестуват и бият протестиращите само увеличи видимата нужда бързо да се намери решение на проблема.

Наскоро Владимир Путин обяви сформирането на  национална гвардия, като много хора смятат, че това решение е именно свързано с бъдещите протести в страната. Идеята като цяло не е нова, тя съществува още от началото на пост-съветската история на Русия, когато лоялността на армията е поставена под въпрос.

Тя ще се състои от 400 000 души по предварителен план и ще използва тежко снаряжение. Близкият до Владимир Путин генерал Виктор Золотов е командир на формацията. Президентът ще има пълен контрол върху гвардията и ще има възможност да дава директни заповеди, като това само ще засили силата на режима.

Идеята е Гвардията да не се състои от местни, защото те могат да имат симпатии към населението и да откажат да действат със сила, което вече се случи на някои места. По време на протестите през 2008 г. във Владивосток се наложи да се изпратят специализирани полицейски части, защото местните не искаха да отговорят със сила на протестите. Най-вероятно силите на Кадиров, който е доверен човек на Путин, доказал своята лоялност, ще играят ключова роля в Гвардията.

Какво означава това за България?

В исторически план българският и руският народ са били винаги свързани. Много от българите виждат руснаците като братя или в най-лошия случай братовчеди. Това е напълно нормално имайки предвид сходствата в езика и културата ни. За съжаление, много от нещата, които изброих горе, са болезнено верни и за нашата родина. Нашето младо поколение също не гледа телевизия, в западния свят живеят много българи, които също не са забравили за родината си и икономиката в България също има донякъде олигархичен вид. В България също има чувство за безнаказаност, което всяко едно проучване показва, че е един от най-големите фактори за това една икономика да не се представя добре. Всичко това ни води до извода, че и при нас има надежда за промяна на политическия „елит“. Ако успеем да погледнем трезво на ситуацията в Русия и да осъзнаем, че тази в България не е много по-различна, може би ще разберем, че и тук промяната е абсолютно наложителна, ако искаме да имаме някакво устойчиво бъдеще.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s