Следващата голяма война в Близкия Изток

Israelis soldiers return from southern Lebanon in northern Israel

Ролята на Хезболла във войната в Сирия някак си остана незабелязана от медиите. Това е странно имайки предвид, че те са едни от най-големите и влиятелни съюзници на правителството на Асад. В момента техни части контролират големи територии от страната. Все още ВВС на страната и артилерийските отряди играят важна роля, но на земята редовната армия на Асад има предимно логистична роля, като разчита на войници от чуждестранни шиитски групировки от Ирак и Иран.

От началото на войната влиянието на Хезболла в Сирия се оказа сериозен проблем за Израел . Хезболла е една от най-опитните армии в Близкия Изток. Те са на практика в активна война от 30 години. Последната им такава с Израел през 2006 г. завърши без ясен победител, което само по себе си е победа за много по-зле финансираната Хезболла. Те успяха да използват всичкия натрупан опит през годините в битките в големи градовете и по този начин на практика спасиха правителството на Асад от сигурна загуба.

Изглежда, че най-големият губещ от войната в Сирия на този етап е Израел! Иран и Хезболла – двата най-големи врага на страната в момента контролират огромна територия от Ирак до Ливан. Растящата сила на тези две фракции не остана незабелязана от Израел и те периодично използват въздушни удари в опити да намалят влиянието и способността за действие на Иран. Последните бяха вчера, в които беше свален един израелски F-16 от сирийците. Една от целите на бомбандировките беше най-голямата авиобаза в Сирия – Т4.  Това води до допълнителна опасност от ескалиране на конфликта, защото много от руските спецчасти работят заедно с шиитските милиции базирани в базата и ако едно от бъдещите попадения завърши със смъртта на руски войници… войната може да дойде по-близко отколкото очакваме.

В момента от Тел Авив нямат нищо против да гледат как Хезболла губят войници и оборудване в Сирия, но в дългосрочен план това може да направи групировката още по-силна и влиятелна. По всичко личи, че тази война няма да може да бъде избегната и това може да се окаже следващия голям конфликт в Близкия Изток.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s