16 години по-късно – Защо САЩ е все още в Афганистан ?

davis_afghan_0

Когато САЩ и техните съюзници от НАТО решиха да нахлуят в Афганистан, всички очакваха, че това ще е една бърза операция и няма да отнеме повече от 2-3 години. 16 години по-късно, те все още са там, въпреки, че успяха да изпълнят целта, която си бяха задали – ликвидирането на Осама Бин Ладен.

Има много конспирации, които обхващат темата с инвазията на Афганистан. Аз искам да се концентрирам върху фактите. ФАКТ е, че план за инвазия е имало още през юли месец, 2001 г. Той е бил изготвен от Пентагона и е стоял на бюрото на тогавашния президент Джордж Буш няколко месеца преди атаките на 11 септември. САЩ официално започват операциите си в Афганистан на 7 октомври същата година. Това са само 26 дни след атаките. Да се планира инвазия с такива мащаби отнема време. Организацията само на логистиката би отнело повече от 26 дни. Не твърдя, че правителството на САЩ е знаело предварително за атаките на 11 септември, но е факт, че тази война е била планирана преди те да се случат.

Друг факт е, че през 2010 г. малък екип от геолози към Пентагона са открили огромни залежи на различни полезни изкопаеми в цял Афганистан. Още тогава New York Times обявиха това събитие, но никой не му обърна внимание. Официалната версия на Пентагона е, че епикът случайно е попаднал на карта от 1980, изготвена от техни колеги от СССР, в която са описани огромните залежи на петрол, злато, желязна руда, мед, литий (използва се за производството на батерии) и др.

Afghanistan_Resources_1088x725-700x470

Да не забравяме, че и над 90% от производството на опиум идва от Афганистан. Много морски пехотинци от САЩ са недоволствали от факта, че често е трябвало да патрулират и да пазят полета пълни с мак. Макът се използва за производството на морфин, хероин, кодеин.

Screen-Shot-2017-01-10-at-9.02.04-PM

 

Алан Грийнспан, един от най-престижните икономисти в света и дългогодишен ръководител на Федералния резерв, нямаше проблем с това да нарече войната в Ирак с истинското й име: „Тъжен съм да обявя, че е политически некореткно да кажем това, което всички знаят: войната в Ирак се води заради петрола“. Кой ще излезе и ще каже същото за войната в Афганистан и огромните залежи на полезни изкопаеми ?

Други важни геополитически фактори

През 2019 г.  ще бъде завършен нефтопровода ТАПИ (Туркменистан – Афганистан – Пакистан – Индия), който ще играе ключова роля в развитието на държавите от Централна Азия.

През 1998 г. Збигнев Бжежински издава своята книга „Голямата шахматна дъска“, в която той успява да предвиди, че първата голяма война през 21 век ще се проведе именно в Афганистан, поради геостратегическото значение на страната. В книгата той описва колко важна е страната за контролирането на централна Азия. Той не е бил гадател, не е знаел, че републиканците ще спечелят президентските избори, не е знаел, че 11 септември ще се случи, но е разбирал геополитическите мотиви на световните империи и е знаел, че контрола над Азия е ключа към света. Афганистан винаги е бил и ще бъде само това – пионка в играта на световните империи. За съжаление, цената на тази война, която се изразява в милионите бежанци, ще я плати Европа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s