Защо комунизмът не е мразен колкото нацизма?

daniar-joldoshbekov-

В световен мащаб жертвите на комунистически режими са над 100 млн. Най-много такива има в Китай – 65 млн. и Съветския съюз – 25 млн. Това са хора, които са избити по политически причини. За сравнение жертвите на нацисткия режим са около 17 млн. Това би трябвало да бъде доказателство, че комунизмът е по-смъртоносен от нацизма. Защо тогава комунизмът не е мразен колкото нацизма?

В икономическо отношение двете идеологии са доста сходни. И двата лагера са вярвали, че държавата трябва да се намеси пряко в икономиката на страната. В краткосрочен план са имали успех, но в дългосрочен резултатите са пагубни. И двете идеологии водят до диктатури и фактите показват, че Сталин е бил доста по-брутален дори и от Хитлер. Нацистите, за разлика от комунистите, са били доста откровени в своите виждания за създаването на една чиста раса. Това е може би една от главните причини нацизмът да е мразен от всички, а комунизмът все още да има поддръжници. Комунистите също са пречиствали цели територии, като много добър пример за това е Украйна, където около 5 млн. души са оставени умишлено да умрат от глад. Именно заради това германците са посрещнати като освободители в Киев, където по това време комунистите са смятани за враг номер едно.

Руснаците като нация са много горди с факта, че са победили фашистите, но тоталитарния режим на Сталин не е бил много по-различен от този на Хитлер. И двамата са вярвали в един утопичен свят и са били готови да избият всички, които са им се противопоставяли. Лагери на смъртта е имало и в двете страни. И двата режима са вярвали в насилието срещу малцинствата на основа на ксенофобия. В СССР това насилие е било маскирано като война срещу „социално вредните“. Огромни маси хора в Съветския съюз са били принудени да напуснат домовете си и да се заселят на места отредени от държавата. Засегнатите от тази политика са около 3 млн., като идеята е била да се смажат някои националистични общности в пограничните райони на страната. Насилствено поляци, финландци германци, украинци и корейци са били заселвани в Централна Азия.

Двете идеологии вярват и в създаването на „новия човек“. Буржоазията според тях е част от миналото, която няма място в новото време. Либералните виждания са напълно отхвърлени и от двата режима, в които няма място за индивидуални права и свободи. Според Сталин „новият човек“ може да съществува само ако се освободи целия свят – една глобална война. От друга страна Хитлер си представя „новия човек“ като една нова господарска раса, която да властва над всички останали.

Единствената осезаема разлика между двете идеологии е, че комунизмът в зародиша си е имал добри намерения, докато национал-социализмът никога не е имал шанс да се превърне в нещо позитивно. Комунизмът от времето на Маркс обаче няма нищо общо с този на Сталин и резултатът от него е налице – нито една социалистическа държава не е просперирала. Имало е повече от 40 комунистически държави и в никоя от тях социализмът не е имал добро влияние. В почти всяка една той е довел до авторитарни режими, които са преследвали всеки, който не е изповядвал тяхната идеология и жертвите на тези режими са над 100 млн. души!

Затова е важно да помним и двете идеологии и какво влияние са имали те над света. Те са две различни страни на една и съща монета. Разрухата и страданието, което са причинили, не могат да бъдат сравнени с нито една друга политическа идеология.

Трябва да помним миналото, за да не допуснем то да се случи отново!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s