Оръжия = свобода.

US-CRIME-SHOOTING-POLITICS

През изминалата седмица имаше отново масова стрелба в САЩ, този път във Флорида. 17 души, повечето от които деца, загубиха живота си. Демократите веднага повдигнаха въпроса за нови регулации на оръжията. Републиканците от своя страна ги обвиниха, че отново се възползват от човешките трагедии, за да политизират дебата.

Втората поправка в Конституцията на САЩ гласи, че всеки гражданин има право да носи оръжия. Тя е добавена, защото бащите основатели на нацията са се притеснявали, че може да дойде тиранично правителство на власт. В такава ситуация едно невъоръжено цивилно население няма да може да се защити. Неслучайно тя е на второ място. Това е поправката, която в голяма степен гарантира, че всички други ще бъдат спазвани. Напълно нормално е оръжията да се асоциират с повече престъпност и убийства. Но нека разгледаме няколко примера, в които държавата е отнемала това право на хората.

През 1929 г. в Съветския съюз е въведена забрана за притежанието на оръжия от цивилни граждани. В годините между 1929 и 1953 около 20 милиона души са избити от тираничното правителство на Сталин.

През 1911 г. в Турция е приета подобна забрана. От 1915 до 1917 г. са избити 1,5 милиона невъоръжени арменци на чисто религиозна основа.

Нацистите в Германия забраняват притежанието на оръжия през 1939 г. От същата година до 1945, 14 милиона евреи и други малцинства са избити брутално, поради факта, че е нямало с какво да се защитят.

В Китай е приет закон, който забранява въоръжаването на граждани през 1935 г. От 1948 до 1952 г. са избити около 20 милиона политически дисиденти.

Има още много такива примери, в които след отнемане на оръжията, мирни граждани са брутално избити от диктатори. Общият брой на убити беззащитни хора през 20 век е около 65 млн. Това няма да го видите никъде по новините. Никое правителство не иска въоръжени и будни хора. Оръжията в ръцете на честни и разумни граждани СПАСЯВАТ животи. Голяма част от американските граждани го знаят това много добре. Именно поради тази причина толкова яростно защитават втората поправка в Конституцията. В момента в САЩ има повече оръжия отколкото граждани. Това в съзнанието на много хора е гаранция, че никой политик няма да посегне на Конституцията. Именно това са успели да предвидят бащите основатели на нацията.

Една от причините японците дори да не опитат да нападнат континенталната част на САЩ е факта, че цивилното население е добре въоръжено. В Швейцария в почти всеки един дом има поне по едно оръжие. Това е една от най-добре въоръжените страни в света. Тя e също така и с най-ниско ниво на престъпления, извършени с огнестрелни оръжия.

Историята показва, че едно от първите неща, които правят диктаторите е да отнемат оръжията на своите граждани. Невъоръжени те не са опасни. От друга страна, едно добре въоръжено демократично общество може винаги да предпази правата си. Мислите ли, че е време и ние да започнем да се борим за правата си?Ако ние също бяхме добре въоръжени, правителствата ни в миналото биха ли си позволили да действат по същия начин? Можем ли и ние да последваме примера на двете най-добре развити демокрации в света – САЩ и Швейцария? На тези въпроси всеки трябва да се опита да отговори и да започнем нормален дебат по темата. Оръжията в съзнанието на много хора са нищо повече от средство за убийство, но в миналото те са имали шанса да бъдат точно обратното. В много случаи оръжията са именно това, което предовратява смъртта на милиони граждани!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s