10 прости трика, които ще ви помогнат да получите своята финансова свобода.

Woman Calculating Budget With Savings Jar In Foreground

 

  1. Правете си списъци преди да отидете да пазарувате

Винаги пазарувайте по списък! Ако видите нещо и не е в списъка, не го купувайте. Трябва да преодолеете импулса си да купувате това, което очите ви видят. Гарантираме ви, че това ще се отрази позитивно на спестяванията ви.

  1. Говорете с партньора си за пари

Много от семейните скандали възникват заради пари. Дори ако един се занимава с финансите, другите винаги трябва да са наясно какво е финансовото положение на семейството. За много български семейства това е тема табу. Ние сме сигурни, че ако споделяте какви са финансовите ви цели за бъдещето с партньора ви, шансът да ги постигнете е много по-голям!

  1. Четете за парите

Вместо да четете новият роман на E. L. James, може да отделите малко от свободното си време да почетете книги свързани с финансовата култура на едно семейство и навиците, от които трябва да се пазите. В момента пазара е пълен с такива книга, но ако се чудите от къде да започнете ние ви препоръчваме „Богат татко, беден татко“ на Робърт Кийосаки. Тази книга ще постави основите на финансовата ви независимост.

  1. Използвайте някоя от бюджетните апликации

Има достатъчно апликации, които ще ви помогнат да управлявате месечния си  бюджет. Много от тях също ще ви покажат къде отиват парите ви, което ще ви даде много ясна представа от кои навици трябва да се пазите.

  1. Опитайте се да използвате пари в брой

Като видите, че имате само 30 лв. в портфейла си, ще се замислите дали си заслужава да ги харчите за неща, които не ви трябват.

  1. Правете си кафе и обяд вкъщи

Няма нищо срамно да отидеш на работа с домашно приготвени обяд и кафе. Може да не ви се струва много да давате по 10 лв. на ден за кафе и сандвич, но като го умножите по работните дни в седмицата, разликата ще е осезаема.

  1. Отпишете се от всички места, които ви пращат имейли за новите им продукти

Гардеробът ви е пълен с тениски и обувки , но все пак като видите, че новата колекция на H&M е на намалена цена, нещо у вас се обажда, което ви подтиква да отидете да си ги купите, нали? Всеки е изпитвал това чувство, така че за да избегнете купуването на дрехи, които даже няма и да облечете и накрая най-вероятно ще изхвърлите, за ваше добро е просто да си спрете абонамента към тези сайтове.

  1. Откажете се от всички членски карти, които не ползвате

Януари месец дойде и вие си казахте, че ще промените режима си и ще ходите на фитнес? Всеки един от нас е минавал през този период. Какъв е смисъла да имате карта за фитнес, като го посещавате само веднъж месечно? По-добре се откажете и инвестирайте тези пари в нещо по-добро.

  1. Започнете страничен бизнес

Нека бъдем реалисти, само от спестяване трудно можете да забогатеете. В момента живеем в най-доброто време да започнете бизнес от вкъщи в свободното си време. Има много хора, които изкарват пари от блоговете си и единственото нещо, което правят е да споделят за изживяванията си. Препоръчваме ви да разгледате възможностите за такъв бизнес, който след време от хоби може да се превърне в основния ви източник на приходи.

  1. Продавайте това, което не използвате

Няма смисъл да държите стария си телефон в някой шкаф. По-добре го продадете сега, докато все още можете да му вземете някаква цена. Същото важи и за стари дрехи. В момента OLX.bg предоставя невероятната възможност да освободиш място в гардероба си и да спечелиш от това!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s