Забравените войници на Русия

Screenshot_1-5-1024x681

Украйна

От 2014 г. се водят активни военни действия в Източна Украйна и медиите в Русия твърдят, че в нея участват само доброволци от руска страна. Въпреки това, много неправителствени организации в страната вярват, че още от самото начало редовни части на руската армия участват в бойните действие. Разследване на репортера на Vice News, Симон Островски разкри още през 2015 г., че руски войници са помагали на доброволческите отряди в Донбас. Те са навлизали в Украйна, когато милициите на ДНР и ЛНР не са можели да се справят сами с украинската армия, което е било повече от веднъж. Така, руските войници са били принудени да водят война, която не е официално призната от Кремъл.

В репортажа на Vice става ясно, че почти всички от войниците, които са били ранени в сраженията са оставяни на произвола на съдбата, след като приключи битката. Поради факта, че не са били ранени в официална война, те няма как да получат адекватна помощ от държавата. Така се създава ситуация, в която редовни части на руската армия са пращани в Украйна без да им е гарантирано, че ще получат грижите, които им се полагат, ако нещо се случи с тях. Изпращани са и без нужната подготовка, защото всичко е пазено в тайна до последния момент. На семействата на убитите военни им се изпращат писма, че синовете им са загинали в учения. Изплащат им се помощи, които да покрият разходите само по погребението. За много от пострадалите семейства най-лошата част е, че никога няма да разберат как са загинали децата им.

Има стотици случаи на пленени руски войници, които са оставени да се оправят сами от руските власти. Историята, която Кремъл разказва в почти всички случаи е една и съща. Те признават, че войниците са били членове на руската армия, но настояват, че са напуснали армията преди да навлязат в Украйна. Много от близките на тези пленени войници твърдят, че това е лъжа. В повечето случаи, пленените войници са част от сделка на размяна на затворници между сепаратистите и правителството в Киев. Тези, които нямат този късмет са съдени за терористични дейности в Украйна.

Сирия

Все още няма достатъчно информация, дали убитите от въздушни удари на коалицията в Сирия са били руски наемници или редовни войници. Но има доклади още от 2014 г., че частната наемническа компания „Вагнер“ е подписала договори с правителството за освобождаване на петролните полета в Хомс и Дейр ез-Зор. Съгласно договорите те е трябвало да получават 25% от бъдещите приходи от тези полета.

Според законодателството на Русия наемниците могат да бъдат осъдени. Имаше няколко такива случаи още през 2014 г., когато няколко човека бяха намерени за виновни, че са подбирали бивши руски офицери и войници, които са изпращали в Сирия, за да се бият на страната на Асад. Много семейства излязоха с информация, че синовете им са заминали за Сирия и повече не са ги чули. Никой не дава информация на тези хора какво се е случило с децата им. Това е тяхната голяма трагедия, защото правителството на Русия не е потвърдило официално, че руски войници се сражават в Сирия или Украйна. Това са новите забравени войници на Русия. В тази война никой няма да бъде награден с медали, няма да пишат в учебници за тях и никой няма да научи имената им дори. Ще останат просто част от статистика в графата „загинали по време на учения“.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s