Защо САЩ се нуждаят от врагове?

1_SYYJ2M5bLfsx7A7uQ7MQ_w

През 1961 г. Дуайт Айзенхауер завършва президентския си мандат с едно доста зловещо предупреждение. В речта си той много ясно изразява притесненията си, че влиянието на военнопромишления комплекс във Вашингтон е прекалено голямо. По време на ВСВ цивилната индустрия в САЩ започва да работи на пълни обороти, за да обслужва военните нужди на страната. Времената го изискват и за да бъде спечелена войната цялата страна трябва да помогне. След края на войната всички очакват огромния бюджет на армията да се смали до предвоенните му нива. Това обаче не се случва. След капитулацията на Япония и Германия, САЩ веднага намират нов враг – СССР. Старият Айк предупреждава гражданите на САЩ за опасността от това винаги да имаш враг.

След разпадането на СССР американците се нуждаеха от нова заплаха, за да оправдаят разходите си по въоръжаване. Последва първата инвазия на Ирак, разпокъсването на Югославия и други по-малки конфликти. След това дойде и войната в Афганистан, която беше последвана от втората инвазия на Ирак… по всички изглежда, че САЩ не могат да останат дълго без врагове. Най-новите такива в момента изглежда, че ще са Русия, Китай и Иран.

Ако погледнем държавния бюджет на САЩ за 2014 г. разбит по сектори, няма как да не забележим, че над 50% от парите отиват към разходи по армията. 600 мрд. долара са разпределени към разходите на военните и това число се покачва всяка година.  Другите 11 сектора, които включват земеделие, наука, транспорт, здравеопазване и образование трябва да си разпределят останалите 450 млрд. . В нито един от президентските дебати между Хилъри и Тръмп не се повдигна въпроса за военния бюджет. Това не е изненадващо имайки предвид, че членове на тази индустрия са най-влиятелните лобисти във Вашингтон и най-големият донор и на двете партии… Все повече изглежда, че външната политика на САЩ се диктува от тези лобита, които винаги ще се нуждаят от врагове, за да може да си оправдаят огромните бюджети. Най-големият губещ естествено е страната, която са избрали да нарочат като новата заплаха за световния мир.

Защо никой не говори за това?

Изненадващото е, че в САЩ много малка част от гражданите недоволстват срещу харчовете за военните. Това се дължи на факта, че тази индустрия е огромна и хиляди хора работят именно в този сектор. Кой би искал да изгуби работата си? Проблемът е, че тези огромни разходи се финансират 45% от данъците на американците и 55% с дългове. Това е един омагьосан кръг, в който страната задлъжнява все повече и повече всяка година. Накрая цената на тези дългове няма да я платят най-големите компании в сектора като Дженеръл Дайнамикс, Локхийд Мартин и Боинг, които печелят 90% от държавните поръчки, а данъкоплатците на САЩ. Междувременно останалият свят ще страда и ще се моли да не бъде набелязан като враг на янките, защото това ще означава тонове бомби върху домовете им. Примерите за това са налице още от 50-те години… Корея, Лаос, Ливан, Виетнам, Боливия, Камбоджа, Иран, Гренада, Либия, Панама, Ирак, Сомалия, Босна, Сърбия, Косово, Судан, Афганистан, Йемен… Коя ще е следващата цел на военнопромишления комплекс?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s