Силата на маркетинга

1_onOz3XTSnXa6Jueo4k0InQ

Една компания е голяма, колкото маркетинга си и най-добрият пример за това е Тесла и нейният изпълнителн директор – Илън Мъск. Всичко каквото той докосне, веднага се превръща в най-търсенето нещо на пазара. Уорън Бъфет е най-успешният инвеститор в света, именно защото е осъзнал колко важен е брандът на една компания. Когато ти се пие нещо газирано, първото нещо, за което се сещаш е Кока-кола, когато искаш да си купиш нов телефон, първата ти асоциация най-вероятно ще е Iphone. Същото важи и за електрическите коли – Тесла се превърнаха в емблемата на тази индустрия и независимо, че Форд за 1 седмица продават същия брой коли, които Тесла успяват за година, двете компании в момента са оценени на една и съща стойност.

Много хора биха казали, че в този случай Тесла е силно надценена и може би са прави, но аз лично не бих заложил срещу тях поради един семпъл факт – Тесла има нещо, който никой друг в автомобилната индустрия няма – еуфория около продуктите им. Както хората преди години чакаха с дни на опашка, за да получат айфоуните си, така сега буквално стотици хиляди чакат да получат Теслите си. Компанията е на загуба от години и буквално изяжда всякакъв кеш и това не е нещо, което като инвеститор искаш да видиш. Това се дължи предимно на факта, че все още не могат да използват пълния потенциал на Гигафабриката си. Когато тя е напълно построена и заработи на пълни обороти, от нея ще излизат по 500 000 автомобила годишно. Повечето инвеститори чакат този момент и цената на акциите им рефлектира тези очаквания.

Още един брилянтен пример за фактора Мъск е начинът, по който успява да финансира новата си компания “The Boring Company” (скучната компания). Повечето стартъпи набират капитал търсейки инвеститори, издават облигация или правят публични предлагания на борсата. Илън има малко по-различен подход. В края на 2017 г. той обяви новата най-обикновена шапка на компанията му с надпис “The Boring Company”. За по-малко от месец успя да продаде 50 000 такива шапки, всяка струваща по 20 долара и по този начин събра 1 милион долара. На въпрос в Туитър защо въобще коментира тези шапки, Мъск отвърна еднозначно – „Защото са скучни“.  Следващата му шантава идея се оказа още по-успешна. Преди няколко седмици обяви следващия продукт на The Boring Company – огнехвъргачки. За по-малко от седмица успя да продаде 10 000 на стойност от 10 000 000 долара. Всичко това успя да го постигне със серия от туитове, които не му струват абсолютно нищо. Без да е отишъл и при един инвеститор за около месец Мъск успя да събере 11 милиона долара.

nn

the-boring-company-hat-tesla-keyfob

Това са само няколко примера колко важен е маркетингът и бранда в един бизнес. Това не е нещо, което можеш да прочетеш в финансовите отчети. Трябва да имаш много специални умения, за да определиш колко точно струва един бранд, ако това въобще е възможно.

В момента Мъск ни показва едно нещо – хората асоциират брандовете с личности и Илън е един изключително колоритен и свеж персонаж на фона на сериозните изпълнителни директори на Уолстрийт. В момента се изгражда един култ около личността на Мъск и той се възползва по най-гениалния начин от ситуацията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s