Победителите в Сирия

194f0404de86a02e925e566c218902ed

Войната в Сирия продължава вече 7 години и резултатът от нея е тотална разруха. Кои от големите играчи в страната са победители, ако въобще в такъв конфликт е възможно да има такива?

Русия

Руската авиация започна офанзивната си кампания в Сирия в края на 2015 г. и с минимални ресурси буквално обърна целият ход на бойните действия. Намесата на Русия гарантира оцеляването на правителството на Асад. Също така, руски петролни компании може би ще имат възможност да развият нефтените кладенци в Хомс и Дейр ез-Зор. Петролната индустрия на страната има потенциал да добива около 400,000 барела на ден. На този етап от войната Русия със сигурност се очертава като една от страните победители в тази война.

Правителството на Асад

Самият факт, че правителството на Асад успя да оцелее, след толкова голям натиск от почти целия Арабски полуостров и САЩ, е победа. С много намален военен състав, авиация, която използва самолети от 60-те и контролирайки само около 30% от територията на страната, сирийското правителство успя да издържи на смазващия натиск цели 4 години, преди да получи военна помощ от Русия. В момента повече от 90% от населението живее под контрола на Асад и той успя да си върне някои много важни територии. Това е категорична победа за режима, който трябва да признаем е за предпочитане пред ислямистките организации, които в момента контролират Идлиб и Източна Гута.

Иран и Хезболла

Всяка една победа на Асад е автоматична такава и за Иран. Още от 70-те години най-близкият съюзник на Сирия е била Ислямската република. От началото на войната те помагат на сирийското правителство изпращайки милиции, военна техника и хуманитарна помощ. Благодарения на групировки като Хезболла, сирийската армия получи нужната помощ във воденето на бойни действия в урбанизирани райони. Изглежда, че влиянието на Иран в Близкия изток се увеличава все повече и в момента техни милиции на практика контролират огромни територии от Ирак до Ливан.

Турция

Турция подкрепя „бунтовниците“ още от самото начало на войната. В момента те въоръжават и обучават ислямистки групировки в Идлиб с идеята да увеличат контрола си над западна Сирия. Най-голямата опасност за Турция обаче са кюрдите, като техния брой в страната е над 20 млн., което е 20% от населението. Кюрдите в Турция са силно подкрепяни от тези в северна Сирия и това е повод за притеснения за Ердоган. В момента турската армия провежда мащабна офанзива срещу анклава в Африн, но той е сравнително малък в сравнение с останалата територията, контролирана от YPG в Сирия.

САЩ

По всичко личи, че планът на САЩ да свалят правителстовто на Асад, няма да успее. Янките обаче намериха нов надежден партньор в лицето на кюрдите, които контролират около 30% от територията на страната. Това може да даде една добра платформа за бъдещи операции на коалицията срещу правителството на Асад.

Гражданите на Сирия

Гражданите на Сирия със сигурност са най-големите губещи в тази война. Да, правителството на Асад успя да върне контрола си над големи части от страната, но на огромна цена. Почти няма незасегнат град от войната и има много такива, които са напълно разрушени. Милиони напуснаха страната в търсене на по-добро бъдеще. Колкото по-рано тази кървава война приключи, толкова по-добре за хората, които живеят в Сирия. Те станаха жертва на геополитически игри, които разрушиха живота на над 20 милиона граждани. Цената на политическите игри на САЩ, Русия, Иран, Саудитска Арабия, Катар, Израел и Турция ще бъде платена от сирийските…

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s