Какво ще правим като спрат еврофондовете?

Viele Euro Geldscheine

След 2020 еврофондвете за България значително ще намалеят и може би вече ще са под формата на заем, тоест ще трябват да ги връщаме. От влизането ни в ЕС, нашите управляващи не спират да повтарят колко пари са били усвоени по европрограми. Това са пари, дадени от по-богатите и развити държави в ЕС, под формата на безвъзмедна помощ. Идеята е, че нашата икономика има нужда от бързо развитие, за да можем да догоним по-напредналите от нас страни като Чехия, Унгария и Полша. Разбира се, те ни ги дават с условието, че нашият политически елит, а и ние колективно като нация, ще променим цялата си култура и ще реформираме стария си модел на управление.

Какво точно успяхме да променим?

Трябва да признаем, че наистина има развитие в икономиката ни, но то по-скоро се дължи повече на външни фактори, отколкото на вътрешни. Здравната система и МВР все още си остават нереформирани и поглъщат милиарди без да показват какъвто и да е резултат, държавния пенсионен фонд все още продължава да губи пари, лица близки до властта продължават да печелят милиарди от контрабанда на акцизни стоки и все още няма и лъч надежда за реформа в съдебната система.

Именно поради тези факти можем да сме сигурни, че сегашното ни развитие не е устойчиво и няма да продължи още прекалено дълго, защото проблемите, които имахме преди влизането ни в ЕС, продължават 10 години по-късно все още да са факт. И ако искаме да обвиним някого, трябва само да погледнем в огледалото. Нашият политически „елит“ няма интерес от това да имплементира нужните реформи. Ние като данъкоплатци в тази държава имаме правото да следим инвестицията си отблизо и да показваме несъгласието си с това, което те решават в парламента. Засега успяват да замажат очите ни с изкуствено надуване на икономиката чрез еврофондовете, но когато те спрат и много фирми, които се крепят на тези помощи от държавата, фалират и хората изгубят работата си, тогава може би ще осъзнаем какво се е случило.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s